Има една народна приказка: Ела зло, че без тебе по-зло.

...
 Има една народна приказка: Ела зло, че без тебе по-зло.
Коментари Харесай

Шамар за политиците. А сега накъде?

 Има една национална приказка: Ела зло, че без тебе по-зло. Нещо такова се случи в неделя на вота за европейски парламент. Хората не желаеха да гласоподават за ГЕРБ - поради асансьори, тераси, къщи за посетители. Но още повече не желаеха да гласоподават за Българска социалистическа партия. Защото оттова не споделиха какво ще съградят, а какво ще разрушат. Обявиха Сталинградска борба и гражданска война: всичко изначало - нова власт, нови налози, нови модели и така нататък Основният въпрос пред урните бе не за кого ще гласоподавам. А по какъв начин да санкционира ГЕРБ, без да докарам Българска социалистическа партия на власт. Затова и бюлетина пуснаха единствено най-твърдите ядра. И резултатът бе явен. ГЕРБ би Българска социалистическа партия.
Истината е, че всяка от партиите - участнички на вота завоюва по нещо, само че нито една не бе удовлетворена. Показаха го мрачните, съвсем разплакани лица на героите в изборната нощ.

Вотът даде 7 знака:

1. Българинът не желае революции

Първият огромен въпрос в изборната нощ бе за какво на фона на рекордната за европейските страни изборна интензивност пред урните у нас излязоха половината от половината обичайно гласуващи българи? Още със старта на конкуренцията бе ясно, че тези избори не са за лъчение на тим от 17 души, който ще отстоява националния интерес в Брюксел, а са средство за ново броене на партийните сили и терен за почистване на сметки. Играчите на терена не криеха ненавистта си един към различен, по този начин и не споделиха по коя тематика ще работят дружно. А на българина към този момент му писна от ненавист. С отхвърли си да гласоподава той сподели, че се усеща в Европа, само че не и в Европейския съюз. Защото там го съставляват хора, които мислят за себе си, а не за него.
С мантрата: един глас повече над ГЕРБ сме спечелили, вземаме властта и променяме всичко, Българска социалистическа партия пренави пружината. Даде на Борисов шанса да покаже, че с цел да в профил гнилото, реже до крепко. И по този начин възвръща ГЕРБ.
Но най-важното - хората демонстрираха в неделя, че не желаят смяна в ръководството. Не тъй като харесват ГЕРБ, а тъй като не виждат опция.

2. Младите избраха Движение за права и свободи

Всички се питат за какво зелената вълна, която увлече младите в Европа, не стигна до България. Отговорът е елементарен: родните зелени са тежко злепоставен политически състезател. Вотът за тях е избор за пари, търговия с въздействие, извиване на ръце, корпоративни ползи близки до градската десница, само че не и до концепцията за чист въздух и избавяне на планетата. Затова идеалистичните послания на новите зелени не стигнаха до младите у нас. Те са прагматични - желаят обучение, работа, бъдеще у нас. Затова и заложиха на единствената партия, която обърна цялата си акция към тях и проблемите им. Движение за права и свободи. Днес, ден по-късно, Движение за права и свободи е № 1 във вота на младите, тъй като съумя да ги убеди, че бъдещето е в съчетанията сред силата на младостта и опита на мъдростта.

3. Изборите завоюва Борисов, не ГЕРБ

Социолозите с право нарекоха акцията на ГЕРБ one man show Борисов. Изборите завоюва той, не партията. И ги изнесоха структурите, които получиха ултиматум: печелите или ви променям.
С лавината от отрязани глави, с поемането на отговорност, с поисканата амнистия и автопохода си из страната за проявление на направеното Борисов преодоля имиджовата вреда за ГЕРБ от апартаментгейт. ГЕРБ завоюва, само че загуби 106 000 гласа по отношение на европейските избори от 2014 година Отвя всички в градовете, само че пусна хората на Радан в София. Градската десница се промуши до Брюксел не поради вота от чужбина - той бе пропагандно обезпечен в продължение на две години. А поради отхвърли на софиянци да гласоподават за ГЕРБ. Развръзката в столичната конструкция на ръководещата партия занапред следва. И казусът не е Фандъкова.

4. Българска социалистическа партия загуби напук

Ако има партия, която би трябвало да се радва на номиналния си резултат, то това е Българска социалистическа партия. Единствено социалистите усъвършенстваха представянето си по брой бюлетини по отношение на предните европейски избори. През 2014 взеха 424 037, в този момент - 450 005. Но пропиляха шанса си да изведат дивиденти от това с глупава акция. Всъщност математически е ясно, че при конфликт на твърди ядра Българска социалистическа партия няма по какъв начин да бие ГЕРБ. Откакто партията на Борисов играе на избори тя постоянно има 100 000 гласа повече. Невъзможно е за една нощ или 30 дни акция те да бъдат отстранени или преодолели. Българска социалистическа партия обаче не насочи акцията си към разширение на периферията, а я затвори във вътрешната борба Сергей - Елена и " за " и " срещу " Корнелия. Обявената от Нинова процедура за нов водач към този момент не й носи автоматизирано преизбиране. А това значи, че трусовете в Българска социалистическа партия ще са по-големи от тези в ГЕРБ.

5. Обединените патриоти завършват

Обединените патриоти демонстрираха, че няма потребност някой да е против тях - те сами си режат главата. Вътрешна македонска революционна организация би трябвало да е изключително горда, че се класира за Брюксел. Но и воеводите не са щастливи от това. Успешната формула, измислена от Каракачанов, която ги вкара в Народното събрание, към този момент е единствено спомен. След тройното им явяване на евровота, след обществените обиди, които си размениха, общото им бъдеще е невероятно. На 26 май те получиха тъкмо това, което желаеха - броене кой какъв брой тежи в дребната коалиция. 54 на 100 от парламентарния избор за Обединени патриоти се трансферира върху Вътрешна македонска революционна организация. Симеонов и Сидеров бяха позорно бити от Десислава Иванчева, за която на процедура гласоподаваха 5 блока в Младост. Оттук нататък въпросът имат ли място в ръководството е първа точка в дневния ред.

6. Марешки изпусна огромната вълна

Битката за патриотичния избор бе най-ожесточена. За родолюбието на българите се бориха Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, " Атака ", ВОЛЯ, Коалиция за България на Румен Петков. С най-големи упоритости бе Марешки, на който до последно му даваха солидна преднина като четвърта мощ. Уви, оказа се, че изпусна огромната вълна. Разделя се с вярата за Брюксел, само че усилва възможностите си за въздействие в Народното събрание в София.

7. Задава се нова левица от нароени дребни

Корнелия Нинова и Георги Първанов повториха изборната драма на градската десница по време на предишните избори, когато партиите на Радан Кънев и Христо Иванов участваха поотделно, само че резилът им беше общ. За двамата червени водачи загубата е еднообразно унизителна. Българска социалистическа партия изпусна извоюван мач с ГЕРБ, а АБВ остана надалеч на опашката след прохождащите младите лъвчета на „ Милениум ”, както и след ветерана от Атака  и уединен бегач Минчо Куминев. Далеч пред партията на президента се подреди даже наказаната Иванчева. Тежката загуба докара в изборната нощ яд в гласа даже на безконечния войник Румен Петков. Защото е наясно, че след сходно показване, няма кой да ги одобри като различно ляво.
В политиката празно няма, по тази причина и доста евентуално е в скоро време да се появи нов план. Без доста напън. Ще има триумф този, който даже единствено обере нароилите се партии с по 1 % гласове във вота. Сред тях са и " Атака ", и " Възраждане ", и  „ Милениум ”, както и самостоятелните с поддръжката на синдикати и университети.    
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР